onsdag den 3. august 2011

EU-retlig regulering af selskabsretten

Hvilke EU-retlige regler finder anvendelse på selskabsretten?

Der findes adskillelige direktiver, som regulerer selskabsretten. På nogle områder er direktiverne fuld harmoniseret af hvilket det fremgår af ordlyden i det pågældende direktiv, medens de på andre måder overlader det til medlemsstaterne at fastsætte de nærmere rammer for givne områder. Nedenfor er anvist en liste over de vigtigste direktiver

1. selskabsdirektiv - publicitetsdirektivet - har til formål at beskyttet tredjemand ved at gøre denne bekendt med de væsentligste dokumenter og oplysninger vedrørende et selskab

2. selskabsdirektiv - kapitaldirektivet - er blevet vedtaget med særlig henblik på at beskytte deltagerne i selskabet samt tredjemands interesser ved en samordning af nationale bestemmelser vedrørende:

  • Oprettelse af selskaber
  • Mindstekapital
  • Udbetalinger til aktionærer
  • Forøgelse af kapitalen
  • Nedsættelse af kapitalen

3. selskabsdirektiv - fusionsdirektivet - pålægger medlemsstaterne at have regler vedrørende fusion af aktieselskaber, samt regulering af fusionsproceduren. Anpartsselskaber er derfor ikke omfattet af direktivet. Fusioner mellem selskaber fra forskellige medlemsstater er tillige ikke omfattet af direktivet, hvorved der henvises til 10. selskabsdirektiv.

6. selskabsdirektiv regulerer spaltning af aktieselskaber. Det er ikke påbudt medlemsstaterne at tillade spaltning, men såfremt medlemsstaterne tillader det qua national lovgivning, da skal direktivets bestemmelser anvendes. I dansk ret er spaltning muligt for henholdsvis aktie- og anpartsselskaber.


10. selskabsdirektiv er kommet til eksistens i dansk ret på baggrund af C-411/03 Sevic systems. Direktivet regulerer fusioner mellem nationale selskaber underlagt vidt forskellige nationale bestemmelser. I henhold til direktivet, er udgangspunktet at det selskab, af hvilken er et resultat af en grænseoverskridende fusion, er underlagt de regler vedrørende medbestemmelse, som gælder i medlemslandet, hvor dette har sit vedtægtsmæssige hjemsted. 

11. selskabsdirektiv - filialdirektivet - regulerer etablering af filialer i anden medlemsstat end den, hvor det pågældende selskab er hjemmehørende samt etablering af filialer foretaget af selskaber, som ikke er hjemmehørende i EU. 

12. selskabsdirektivet omhandler enkeltmandsvirksomheder. Direktiver påbyder medlemsstaterne enten at tillade enkeltmandsvirksomheder eller at tillade enkeltmandsanpartsselskaber. 

13. selskabsdirektiv omhandler overtagelsestilbud hvilket har til formål at skabe fælles rammer for overtagelsestilbud for selskaber, der har aktier optaget til notering på et reguleret marked inden for EU. Direktivet fastsætter rammerne for en række procedure, som skal iagttages dersom et overtagelsestilbud fremsættes på aktierne i et selskab. Ved dette direktiver, opstod der nye begreber såsom gennembrudsreglen og neutralitetsreglen.

Du kan læse nærmere om direktiverne på de henviste hjemmesider i denne artikel, eller læs nærmere om dem >>her<<


Ingen kommentarer:

Send en kommentar