tirsdag den 28. juni 2011

Definitioner til selskabsloven

Nedenstående er definitioner til selskabsloven. Definitionerne kan også findes på E&S' hjemmeside i deres vejledninger - navnlig opstart af et aktieselskab

Forældelse af den udestående kapital?

Forældelse – selskabslovens § 33


Denne artikel er skrevet i forbindelse med selskabslovens § 33 vedrørende stiftelse af aktieselskaber med udskudt indbetaling af aktiekapitalen - navnlig hvilke konsekvenser det har, at et stiftelsesdokument samt tegningslisten ikke bliver anerkendt som et gældsbrev. Tvivlsspørgsmålet er endnu ikke kommet for domstolene, og E&S har tillige endnu ikke drøftet det nærmere. Artiklen er derfor en de lege ferenda betragtning, da problemstillingen ikke kan afklares monokausalt.

mandag den 13. juni 2011

Ny selskabslov - hvorfor?

Folketinget vedtog den 29. maj 2009 en ny selskabslov, som er en samordning mellem aktieselskabsloven og anpartsselskabsloven. Ikrafttrædelsen af lovens bestemmelser var opdelt i 3 faser.

Uerholdelige fordringer

UERHOLDELIGE FORDRINGER

Ved opgørelse af kapitaltab medtages alle typer af fordringer herunder blandt andet de såkaldte uerholdelige fordringer.

Retsfølgen af at fordringen erklæres uerholdelig fremkommer tvetydigt i litteraturen. Betænkningen 1448/2008) anfører, at ledelsen må søge fordringen inddrevet med de almindelige retsmidler for simple fordringer, herunder udlæg og inkasso, og betænkningen fremdrager efterfølgende at aktiekapitalen, om nødvendigt, kan nedsættes. At aktiekapitalen skal nedsættes i tilfælde af kapitalens uerholdelighed lader modsat til at være revisions- og advokatkontorernes opfattelse, hvilket også nogle litterære forfattere postulerer.

Selskabslovens § 115, nr. 5 - forsvarligt kapitalberedskab

SELSKABSLOVENS § 115, NR. 5
§ 115. I kapitalselskaber, der har en bestyrelse, skal denne…påse, at…
5) kapitalselskabets kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt, herunder at der er tilstrækkelig likviditet til at opfylde kapitalselskabets nuværende og fremtidige forpligtelser, efterhånden som de forfalder, og kapitalselskabet er således til enhver tid forpligtet til at vurdere den økonomiske situation og sikre, at det tilstedeværende kapitalberedskab er forsvarligt.
Et selskabs bestyrelse har i medfør af selskabslovens § 115, nr. 5, til opgave at sikre at selskabets kapitalberedskab til enhver tid er forsvarligt. Selskabslovens § 115, nr. 5 er en videreførelse af aktieselskabslovens § 54, stk. 3,[1] og bestemmelsen forpligter bestyrelsen til løbende at gøre sig bekendt med, samt forholde sig til selskabets økonomiske og likviditetsmæssige situation.[2] Denne tidligere bestemmelse havde virkning fra 1. august 1993 og blev inkorporeret efter en række erhvervsskandaler, herunder Nordisk Fjer.[3]