mandag den 8. august 2011

Selskabslovens § 34, stk. 6 - overdragelse

Artiklen drøfter overdragelse af aktieandele, som ikke er fuldt ud indbetalt. efter selskabslovens § 33.

Efter SL § 34, stk. 6  kan aktieandele overdrages, som endnu ikke er indbetalt. Overdrageren hæfter da solidarisk med erhververen for den udestående kapital, og endvidere hæfter overdrageren, såfremt erhververen overdrager aktieandelen, som ikke er fuldt ud indbetalt, til en ny erhverver. I tilfælde af, at erhververen overdrager til en ny erhverver, er alle parter omfattet af bestemmelsen, hvorfor de tidligere overdragere hæfter in solidum med erhververen. Bestemmelsen er en værnsregel, hvorved aktionærerne ikke kan omgå pligten til at betale den udestående kapital ved overdragelse til personer eller selskaber uden betalingsevne.
Der kan forekomme uenighed omkring prisen på aktieandelen mellem overdrager og erhverver. Overdrageren vil formentlig hævde, at erhververen skal erlægge markedsprisen med tillæg for den
Pris = Markedspris + risiko

Omvendt vil erhververen
formentlig hævde, at det udelukkende er markedsprisen der skal forfalde ved overdragelsen, eftersom erhververen succederer for overdragerens betalingspligt,160 og den udestående kapital før eller siden kræves indbetalt, jf. afsnit 5.4. Ydermere vil erhververen hævde, at overdragerens økonomiske situation ikke skal lægges til last hos erhververen, hvormed erhververens synspunkt vil følge nedenstående princip:
Pris = Markedspris

Overdrageren har indflydelse på hvem denne overdrager aktierne til, og har derfor mulighed for at vurdere hvor pålidelig erhververen er hvad angår betalingsdygtighed. Ved efterfølgende overdragelser, hvor aktierne endnu ikke er fuldt ud indbetalt, har den oprindelige overdrager ikke længere indflydelse på de fremtidige erhververe, men hæfter fortsat in solidum for den udestående kapital. Parterne bør derfor nå til enighed om en merpris, der netop afspejler risikoprofilen, men da den fremtidige risiko ikke med sikkerhed kan fastslås på overdragelsestidspunktet, vil den eksakte størrelse af et rimeligt risikotillæg endog være meget vanskelig at nå til enighed om. Alternativet til overdragelse af aktieandele, der ikke er fuldt indbetalt, vil være en frivillig indbetaling af aktieandelene inden overdragelsen. Da overdragerens solidariske hæftelse ophører ved indbetalingen, vil prisen dermed ikke skulle tillægges et risikotillæg, og både overdrager og erhverver vil dermed lettere kunne nå til enighed om en pris, nemlig markedsprisen.


risiko, der ligger på overdrageren i form af den solidariske hæftelse, såfremt erhververen ikke kan opfylde sin betalingspligt. Overdragerens synspunkt vil derfor se ud som følgende:
159 Den solidariske hæftelse opløses når aktieandelen er fuldt ud indbetalt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar